Monday, April 30, 2012

Pisang Goreng

***

Terasa lapaq plak petang petang cengini.. kalau dapat pekena pisang goreng pun sodap ni..

Pisang dah ada, tepung dah ada.. kira ngam laa..

Meh belek belek resipi dulu kat internet.. karang salah buat.. nanti ada orang komplen tak sedap plak..

Pegh!! Pisang goreng Cik Bedah !!!

Cik Bedah pun cik Bedah laaa janji senang..

source: google (sekadar hiasan)


Bahan-bahan yang nak kena bahan ialah:

Pisang // ada...
2 cawan tepung
1 biji telur // telur ada 2 biji.. checkk!!
Garam
Kunyit
Sedikit Air Kapur
Air secukupnya




Cara-caranya:
1. Bancuhkan tepung, telur, garam, kunyit, air kapur dengan air sehingga cukup cair
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali sehingga cukup panas.
3. Celupkan pisang dalam adunan bancuhan tepung dan masukkan dalam kuali
4. Gorengkan sehingga pisang kelihatan kuning keemasan
5. Bila dah nampak agak garing, sila angkat dan toskan ia..


Wahh dah jadi pisang goreng..

Wey bro.. hang buat apa tu...


Lor kau man.. terkezut chek.. lain kali bagi la salam dulu sebelum tegur aku..  hang baru balik kerja ka?? Ni haa aku buat goreng pisang.. nah rasa..


Wah rajin ea kau.. bagus ghak kau off day harini.. save la aku.. balik rumah ada orang sediakan mium petang untuk aku.. dah macam suami isteri dah kita ni kan.. hahaha..


Eee geli la aku..tak dak maknanya.. hari ni aku saja terlebih rajin..

Man terus mencapai goreng pisang yang terhidang diatas meja lalu memasukkannya  ke dalam mulut

Hurrmmmm!!!


Amacam.. nice tak???


Nice... tapi...


Tapii...apsal.. apa yang kurang bro.. cer cerita kat aku.. mayb lepas ni aku boleh perbaiki bagi lagi sedap.. ewahhh.. ada gaya boleh masuk Master Chef tak season depan..


Hurmmm.. aku rasa macam something..

apa yang ko rasa tu.. cer citer cer citer..

Aku rasa makan pisang goreng macam makan ayam goreng KFC


Serious ke brooooo

Jap bagi aku taste... hurmmm ye laa bro... nice kan..


Nice juga....








Eh Man.. aku lupa nak habaq kat hang, aku  pakai tepung yang mak ko bagi haritu.. 



Oohh okay..




What the Hack!! itu tepung Kentucky untuk goreng ayam la bro...

***

8 Blogger kasi response. .

Ardini Izzati Author
April 30, 2012 at 4:40 PM

Hahaha. Ada ke patut. So macammana rasa dia?

Reply
Sis AI Author
April 30, 2012 at 6:17 PM

Hahahaha! Knapa la pkai tepung KFC! Klu ayh sy pun msti dia akn ngomel2, haha! Sbb rsa pisang goreng dgn KFC.. Bgai langit dgn Bumi..

Reply
Al Kisah Author
May 2, 2012 at 9:21 AM

ardini: rasa ayam goreng le pisang tu.. :D

sis: salah tepung la..

Reply
May 2, 2012 at 10:59 AM

takpe... asal boleh makan dan perut kenyang.

Reply
Al Kisah Author
May 2, 2012 at 1:35 PM

santri : pisang rasa kfc.. ok apa kan.. hehe

Reply
Cik Rendang Author
May 5, 2012 at 1:37 PM

saya bloglist Al-Kisah yea >> di rendanghangus.blogspot.com

Reply
May 17, 2012 at 1:03 PM

sdpnyaaaaaaaa !
mkn dgn teh o panas sedap nie

Reply
Al Kisah Author
May 17, 2012 at 3:30 PM

cik rendang: thanks

azalia: pergh for sure..

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...