Wednesday, July 10, 2013

Trip Ke Bandung - May 2013

***

Hujung bulan May yang lepas, Aku dan wife merantau ke Bandung. Flight kitaorang antara terawal, tetapi perjalanan yang sepatutnya 2 jam telah menjadi total flight 6 jam. Pukul 8 pagi, flight sudah tiba di perkarangan udara Bandung, tetapi Pilot gagal touchdown kat airport disebabkan Kabus/Jerebu tebal dari kawah gunung berapi di sekitar Bandung.

Apa lagi, Pilot buat flight-seeing kat Bandung selama sejam, tapi masih gagal mendarat, jadi kitaorang dibawah isi minyak di Jakarta. Bila keadaan agak reda, barulah Pilot bergerak semula ke Bandung.

Jadi, kitaorang sampai di Bandung lebih kurang jam 12 tengahari waktu tempatan.



Muka happy 1st time jejak kaki ke Bandung.


Aku perati, kalau tandas lelaki kat Indonesia akan ada sign "Pria", wahh memang Pria terhebat.

Hari pertama, setelah checking kat Hotel, kitaorang shopping shopping kat Jalan Riau. Kat sini banyak sangat factory outlet. Jean Levis boleh dapat below rm100. Serious tak tipu. Adakah Ori or tak, itu aku tak berapa pasti.



Style betul ejaan dia " Stroberi"



Banyk betui cik kak kita shopping, sampai malam kot lepak kat Jalan Riau nie, lepas shopping pastikan korang stretching kaki untuk activiti esok plak.


Layan karaoke Dangdut dalam bas.


Hari Ke-2, Kitoarang di bawa ke Tenkubang Perahu. Dalam perjalanan kat sana, aku perhatikan rumah diorang rapat rapat, jalan sempit, driving skills diorang pawer tak macam orang malaysia dan diorang banyak Entertain pelancong di jalanan.




Jam 10 pagi. kitaorang dah tiba di Tenkubang Perahu. Saranan aku, korang pergi awal pagi, sebab kalau sampai lambat, memang ramai orang dan tak lupa juga sediakan 75K rupiah.

Berkenaan dengan peniaga disana, hati hati je la, diorang semua baik baik, jika tak nak beli, jangan cuba tawar harga/sedekah, korang boleh tolak pelawaan hanya dengan senyuman. 







Kitaorang tak lama kat Tenkubang Perahu, disebabkan kawah tu berbau gas sulfur yang kuat. Makan tengahari kitaorang adalah si D'Seuhah Da Lada. Tempatnya agak nice dan makanannya juga sedap. Teh botol adalah pilihan aku, nak try Teh Botol dalam botol kaca, kalau kat Malaysia diorang kasi botol plastik.


Sesudah makan tengahari, kitaorang ke Pasar Baru. Perghh memang banyak betul kain. memang Boring bagi orang orang macam aku. Hehehe.

Tapi kalau perempuan pergi sini, memang diorang tersengih sengih. Nasib baik ada orang guide kitaorang kat dalam pasar ni, kalau tak, aku pun boleh lost. Lagipun guide ni akan bawa ke tempat yang kita nak tuju. Contohnya, "nak cari telekung", nanti diorang tolong bawa ke kedai yang elok dan murah. Selalu kedai ni dah kaw tim dengan guide nie, tapi Alhamdulillah dengan adanya guide nie, masa kitaorang teratur, senang dan mudah. Mamat tu lebih kurang Google search kat Pasar Baru.




Bila dah petang petang skit, kitaorang dibawa ke rumah Mode. Seriously korang kena datang sini. Baju Seluar kat sini memang murah dan branded. Kalau duit kurang disebabkan pembelian kain di Pasar Baru, kat sini korang boleh swap pakai kredit card plak. Aku yang kononnya tak nak beli apa apa, akhirnya kalah juga dengan hasutan nafsu. Okay beli jeans untuk raya tahun nie.


Hari ke-3, Hajat dihati, aku mahu pergi ke Paris Van Java, tapi disebabkan masalah teknikal, My Wife nak pergi lagi Pasar Baru, katanya nak tambah lagi beli kain dan telekung. Haa tengok mandrom Pasar Baru nie sangat kuat tau. 

Jam 2 petang, kitaorang dah bersiap siap ke airport, tapi singgah sebentar di Amanda Brownies. Katanya brownies kat sini sedap sedap.  Kata My Wife, bila dia try Brownies Kartika Sari, rasanya lagi enak.

***

Kalau korang nak tips berguna, boleh klik link bawah nie:


Apa yang aku nak tambah:
Kalau boleh, korang pakai travel porch , senang nak simpann duit 
dan sediakan juga international plug untuk charge phone kat hotel nanti.

Cari hotel yang berdekatan dengan tempat korang nak pergi, contohnya Pasar Baru, Jalan Riau atau Paris Van Java.
Sebab hotel yang aku stay kat Bandung sangat failed.

***

27 Blogger kasi response. .

keli menari Author
July 10, 2013 at 5:56 PM

Waa best . kat kain tu dah rambang mata ..teringin nak pegi2 tak pegi2.tunggu kawen dulu ade teman..hehe

Reply
AiSyA LiEzA Author
July 12, 2013 at 10:49 PM

kelas betul ejaan stoberi diaa...xD HEHEHE.. alamak! tmpat lepak2 y best kat sana xde ke selain shopping.. xD

Reply
July 13, 2013 at 7:31 AM

shopping sakan la ni yer

Reply
reenapple Author
July 13, 2013 at 6:05 PM

wowww.. bestnya dapat g jenjalan.. huuu.

Reply
Azham Vsvc Author
July 14, 2013 at 4:22 PM

Wah bestnya...tak pernah lagi travel ke luar negara heheh :)

Reply
Myra Jay Author
July 15, 2013 at 8:56 AM

TQ sharing..

Walau penat tapi yang penting happy kan ;D

Reply
July 15, 2013 at 9:54 AM

Bestnye.....,thun nie blom plan nk ke mana.,,tapi lepas raya, ku ada rezeki nak ke langkawi...

Pss....dh xde ldang tebunye....sedey....

Reply
Arham Md Ali Author
July 15, 2013 at 12:48 PM

Muahaha comel gila ejaan strawberry diorang.

Reply
Al Kisah Author
July 16, 2013 at 10:47 AM

yeza it sebaiknya :^D^:

Reply
Al Kisah Author
July 16, 2013 at 10:47 AM

tau tak per

Reply
Al Kisah Author
July 16, 2013 at 10:48 AM

sakan juga la

Reply
Al Kisah Author
July 16, 2013 at 10:48 AM

:^D^:

Reply
Al Kisah Author
July 16, 2013 at 10:49 AM

tak per simpan duit, everyone can fly :^D^:

Reply
Al Kisah Author
July 16, 2013 at 10:49 AM

:^D^:

Reply
Al Kisah Author
July 16, 2013 at 10:50 AM

perlis dah tak der ladang tebu.. tak bestnya..

Reply
Al Kisah Author
July 16, 2013 at 10:50 AM

:^D^:

Reply
Sheila Salim Author
July 18, 2013 at 1:29 PM

Assalamualaikum. wahh bestnyaaa. nak pegi sana gak! insyallah, doakan kita ye :)

Reply
Al Kisah Author
July 18, 2013 at 2:41 PM

Amin..

Reply
August 22, 2013 at 1:49 PM


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Reply
December 3, 2013 at 3:01 PM

Tak sangka jumpa blog ni, kirim salam kat wife iera..kata ex housemate kota damansara..plan nak g bandung jan 2014, saje nak baca blog org even this is my 2nd time..hehe

Reply
April 22, 2014 at 1:30 PM

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong baik di Bandung maupun di Jakarta.
Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Free & Eazy Program Tour (up to you)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Reply
Al Kisah Author
April 23, 2014 at 1:25 PM

terima kasih, semoga permudahkan lagi pelancong nak ke Indonesia

Reply
Al Kisah Author
April 23, 2014 at 1:25 PM

terima kasih, semoga permudahkan lagi pelancong nak ke Indonesia

Reply
Al Kisah Author
April 23, 2014 at 1:27 PM

hehe ok..

Reply
June 24, 2014 at 8:53 PM

Salam,,Al Kisah blog nya cantik sangat (y) .. nak izin share pakej ke Bandung kami ni..

Bandung Trip 3D2N RM200/pax .. ehh x percaya? baca dulu hingga finish,, lepas tu whatsApp kami :)

Bandung Trip | Bandung tour 3 hari 2 malam atau (3D2N) 4 orang hanya RM200/pax dan ada pakej lain nya

Bandung trip Itinerary tour 3 hari 2 malam:

est tiba pagi pulang petang.

Day 1 - Welcome to Bandung kat Bandung airport (cadang tiba 8.00 am) terus shopping kat Pasar Baru Trade Center, lunch at local restaurant, shopping jeans kat Toko TIGA, terus bandung utara kawasan shopping area Riau, Dago dan setiabudi macam The Summit, Heritage, Stamp FO, Grande, Episode, Blossom dan factory outlet lain yang masih satu kawasan, dinner kat local restaurant, dan check in Hotel.

Day 2 - After breakfast at hotel (8.00 am) go to tangkuban parahu, terus De'Ranch, terus Rumah Mode dan factory outlet lainya, get lunch at Rumah Makan Mang Engking 9One of the best sundanese food), shopping kat Cihampelas, get dinner at local restaurant, back to hotel.

Day 3 - After breakfast (8.30 am) terus kartika sari untuk beli oleh-oleh kek khas Bandung, jika masih sempat boleh pegi Pasar Baru lagi, lunch at local restaurant dan terus airport Huseinsastra negara Bandung tok check in Flight. terima kasih.

masih ada banya factory Outlet yang belum kami masukan dalam itinerary.. jom Shopping till drop

Jika akak dan abang berminat sila contact kami :)

- WhatsApp +6281322731636
- Email : emirtourtravel@gmail.com

tqsm :)

Reply
November 4, 2014 at 10:19 PM

Pre order bagelen @ brownies kartika sari dan amanda fresh from bandung.
Whatsapp ina 0192633431

Reply
primera trans Author
November 16, 2015 at 2:36 PM

Jom...jom...
Cuti cuti Bandung with family
And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘“๐Ÿ‘ž๐Ÿ‘Ÿ๐Ÿ‘’๐Ÿ‘—๐Ÿ‘œ๐Ÿ‘ข๐Ÿ’ฐ

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 3 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice ๐Ÿค๐Ÿฃ๐Ÿข
▪ Tebu hotel ( riau street )
▪ Fave braga (inside shoping mall)
▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +6285 318 49 0001
Gmail : primeratrans@gmail.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday all๐ŸŽถ๐ŸŽต๐Ÿ“๐Ÿ“๐ŸŽ‰

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...