Sunday, June 24, 2012

Merungkai Soalan Sukar – 98% Orang Di Dunia Tak Dapat Jawab?

***

Benda ni Alkisah copy dari 


Soalan ni merupakan soalan yang dikeluarkan oleh Albert Einstein sebelum dia meninggal pada abad yang lalu, dia menyatakan seramai 98% orang di dalam dunia ni tak dapat jawab soalan ni..hanya 2% sahaja orang yang dapat jawab? jadi adakah korang termasuk dalam 2% tu? cuba jawab soalan ni..jawab dengan jujur dan jangan gunakan sebarang alternatif yang lain!



Ini merupakan soalan tersebut :-

~ Ada 5 buah rumah yang masing-masing memiliki warna berbeza.
~ Setiap rumah dihuni seorang lelaki dengan bangsa yang berbeza-beza.
~ Setiap penghuni menyukai satu jenis minuman tertentu.
~ setiap mereka merokok rokok berlainan dan memelihara satu jenis haiwan tertentu.
~ Tidak ada satupun dari kelima orang tersebut yang minum minuman yang sama, merokok rokok yang sama dan memelihara haiwan yang sama seperti penghuni yang lain.


SOALANNYA : SIAPAKAH YANG MEMELIHARA IKAN ??


Antara petunjuk yang di beri :

1. Orang Inggris tinggal di dalam rumah berwarna merah.
2. Orang Sweden memelihara anjing.
3. Orang Denmark suka minum teh.
4. Rumah berwarna hijau terletak tepat disebelah kiri rumah berwarna putih.
5. Penghuni rumah berwarna hijau suka minum kopi.
6. Orang yang merokok PallMall memelihara burung.
7. Penghuni rumah yang terletak di tengah-tengah suka minum susu.
8. Penghuni rumah berwarna kuning merokok Dunhill.
9. Orang Norway tinggal dirumah pertama.
10. Orang yang merokok Marlboro tinggal disebelah orang yang memelihara kucing.
11. Orang yang memelihara kuda tinggal disebelah orang yang merokok Dunhill.
12. Orang yang merokok Winfield suka minum bir.
13. Disebelah rumah berwarna biru tinggal orang Norway.
14. Orang Jerman merokok Rothmans.
15. Orang yang merokok Marlboro berjiran dengan orang yang minum air.

Ok, sekarang anda dah dapat soalan berserta petunjuk tersebut, jadi

SOALANNYA : SIAPAKAH YANG MEMELIHARA IKAN ??


***

Wah best betul main benda nie

Jadi anda nak tahu jawapanya

Jom tengok apa yang Alkisah rungkai

***



Dan

Inilah jawapan yang Alkisah dapat:


Orang German yang tinggal rumah Hijau yang suka minum kopi sambil isap rokok Rothmans itulah membela Ikan

***

Betul tak??

Best ghak main benda nie..

Macam main Sudoku

***

10 Blogger kasi response. .

amengs88 Author
June 24, 2012 at 7:47 PM

sudoku camni gak ke??? huhuhuhu puas memikir kan tadi.. rupenye sya yg 98% tu la kot.. hahahaha

Reply
Supermiza. Author
June 24, 2012 at 8:58 PM

tak dapat fikir, banyak sangat perkataan nak baca -.-

Reply
Shazwina Author
June 24, 2012 at 10:44 PM

Im am the 98%. Hahaha :D

Reply
June 25, 2012 at 2:35 AM

best ar plak main benda neh. ada ka game neh sekarang? haha

Reply
keli menari Author
June 25, 2012 at 7:53 AM

Yes !

Huuhu memang best macam sudoku,sudoku number je , ni ayat ...
macam main soalan exam.

Reply
Al Kisah Author
June 25, 2012 at 8:54 AM

ameng: sudoku pakai no..

supermiza: hehe kena tulis baru nampak kalau tak susah..

shazwina: ish2 apsal tak jadi yang 2%

syahida: ntah laa alkisah pun dari post orang.. itu pun katanya albert Einstein yang buat..

Keli: best kan...

Reply
2n Author
July 9, 2012 at 2:11 PM

fuh..puas buat..berkeping kertas da gune..akhirnye dapat jugak..hehe..lebey kurang sudoku..tp ni agak susah sbb gune perkataan..nice game!love it!

Reply
Al Kisah Author
July 9, 2012 at 2:55 PM

bestkan.. rasanya sapa rajin buat laa soalan soalan macam nie..

Reply
jilbab malam Author
May 29, 2013 at 12:28 PM

perhhhhh!!! mmg dasyat!!!! agak sejam jugak dok pikir...bos pon bising dah...

Reply
acersatutera Author
July 26, 2013 at 5:14 PM

Aku baru dapat jawab

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...