Thursday, June 14, 2012

Cerita Arsenal 2012/2013 #1

***


Walaupun orang dok sibuk pasal EURO 2012

tapi Alkisah tidak lupa akan latest update dari kem Arsenal.

Sebagaimana yang kita tahu, Arsenal telah mendapatkan khidmat Podolski untuk beraksi

pada musim hadapan

Akan tetapi, Van Persie tetap memberi tanparan hebat pada board Arsenal dengan tidak menandatangani kontrak baru walaupun dah ada Podolski depan mata.

Semalam Chairman Arsenal, Peter Hill Wood telah pun bersuara;

"He is vital to us and has been an extremely good captain," 


"But if somebody comes along and offers Robin £250,000 a week then I am afraid we cannot compete with that."


"With players, you never know what they are going to do. Some players say they want silverware but when they have the chance to earn extraordinary money that has been pumped into the game, then you just have to hope they will stay because they are happy and loyal where they are"


"There are players like Ryan Giggs and Paul Scholes at Manchester United who have been loyal to one club but players like that are few and far between."


"Hopefully we can reach agreement with Robin and ideally he will extend his contract."

***

Disitu dah nampak kebangangan Board Arsenal

Mereka telah surrender awal pasal Van Persie.

Jelas apa yang Van Persie mahukan adalah Kejuaraan.

Nampak macam simple tapi mendalam maksudnya.

Untuk menjadi juara, kelab harus melabur.

Melabur dengan membeli player player yang mampu menggalas team untuk menjadi Juara.

Kalau nak ikutkan Manchester City, pelaburan yang berjuta juta pound telah membuahkan hasilnya.

tetapi Arsenal masih berpegang pada polisinya.

Melabur Seringgit, Mau Untung berjuta juta

***

Bagi Alkisah,

Arsenal macam sebuah company yang hanya mahu untung tapi tak peduli tentang harapan pekerjanya.

Alkisah bagi contoh:

"Company A untung, tapi baru baru ini orang atasan memberi tahu pengambilan pekerja baru dibekukan.


Jadi sesiapa yang keluar dari Company A, maka tiada pengambilan baru untuk menggantikan tempat pekerja itu.


Jadi, bila ramai expert dah keluar, Company A akan untung lagi besar, sebab income tetap sama, tetapi bayaran gaji kurang. Maka disitu, Company A untung berlipat kali ganda.


Apa yang senak adalah perkerja bawahan yang bertungkus lumus berusaha, dah la pekerja kurang, workload bertambah.


Orang atas bukanya kisah pun, Apa yang diorang tengok setiap kali meeting, hanyalah chart keuntungan.


Bila rugi, diorang akan fikir macam mana nak untung.


Bila dah untung, diorang akan fikir macam mana nak lagi untung.


Bila pekerja bawahan tanya pasal bonus, Orang atasan pekakkan telinga


Kadang kadang pekerja ni bukanlah nak bonus sangat.


tetapi diorang nak perhatian, Adakah orang atasan ni, hargai mereka atau tidak


Kalau ada bonus, itu dikira memberi impak positif pada pekerja itu sendiri.


Kalau tak, pekerja akan buka jobstreet cari kerja lain.


Jadi bila pekerja dah bosan dengan orang atasan,


Dah lah pekerja yang Expert blah, diorang tak counter.


Apatah lagi nak counter pekerja yang tak expert.


Mesti perkerja lain pun akan frust, lalu angkat kaki ke Company lain yang lebih bagus.


Hanya yang tinggal, perkerja fresh graduate


Bayaran gaji murah, workload tinggi, untung banyak tapi Company dalam keadaan berisiko"

***

Begitulah ceritanya

Sama je pemain bola dengan pekerja Company A

Mungkin sesetengah berpendapat bahawa Arsenal bagus

sebab dengan budget yang kurang mereka tetap berada di tangga ke-3 liga

lalu masih mampu melayakkan diri ke Champions League

Ye, memang betul

kita sebagai peminat tidak rasa apa yang player rasa

Mereka bermati matian bermain untuk archive target.

Mereka juga mahu bersorak kemenangan

seperti mana Chelsea dan Man City buat musim lepas.

Pusing satu town, naik bas tayang piala

Minum beer beramai ramai sambil menyanyi lagu Queen "We Are The Champions"

Tapi bila Chairman awal awal lagi dah surrender

dan kini, hanya tinggal adalah keputusan Van Persie

maka dengan confirmnya Alkisah yakin Van Persie akan blah lepas EURO 2012

tunggu dan lihat sajalah.

Ada ura ura mengatakan bahawa Olivier Giroud akan join Arsenal.

Sapakah dia tu?

Adakah kebolehan beliau boleh menarik minat Van Persie untuk stay

Atau beliau mampu menggantikan tempat Van Persie bila dia dah blah nanti

***

Apa yang Alkisah harapkan

Board Arsenal akan buat sesuatu supaya Van Persie stay dengan Arsenal

cukuplah dengan pemergian kapitan Viera,  King Henry, dan Fabregas.

Morale player lain boleh down bila Kapitan mereka blah dari pasukan

Then mereka perlu mengambil masa untuk serasi dengan Kapitan baru nanti

***

Just My Thoughts

Jumpa lagi dalam next entri pasal Arsenal 2012/2013 #2

***

3 Blogger kasi response. .

June 14, 2012 at 3:23 PM

...next!

Reply
missnadira Author
July 5, 2012 at 10:55 AM

eh..kenapa saya tak perasan post ni..
nice example..
great one actually..
tapi entah la..
itu satu perspective jugak..
mungkin wenger ade perspective lain..
bila rvp dah keluar sekarang mostly org salahkan board & wenger..tapi board ni something yang kita tak tau ape jadi kat dalam tu..atleast kalau player tu sendiri kite boleh speculate..kita sendiri manusia and manusia ada desire masing2..boleh faham..

entah..susah nak terima hakikat yg wenger ade agenda...hmm..mungkit takde agenda..cume princip die dah tak lagi relevan untuk dipakai zaman sekarang..

Reply
Al Kisah Author
July 5, 2012 at 3:53 PM

missnadira: ntah lah.. rasa macam nak rungkai je.. apa future strategy & policy Wenger & Gazidis..

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...