Thursday, June 14, 2012

Mr.Mama

***

Alkisah tertarik dengan cerita BEN ASHAARI: Ramai sebenarnya , Mr.MAMA ..

Bukan apa, sesetengah orang anggap Mr Mama ni lebih pada sudut negatif, sedangkan kita tak tahu apa sebenarnya Mr. Mama ni buat kat rumah.

Mungkin Mr. Mama ni jenis Work From Home {Arkitek, Lawyer, Designer, Progammer, Networker, Photographer, Blogger} yang incomenya beriban riban tanpa perlu pergi ke opis.

Dalam sambil bekerja di rumah, Mr Mama masih boleh buat kerja rumah seperti memasak, kemas rumah, berkebun, cuci bilik air, jaga anak, basuh pinggang dan sebagainya. Bukankah ia membantu sang isteri mengurangkan beban jikalau si isteri bekerja di opis.


***

Adakah Alkisah ni tergolong dalam golongan Mr. Mama?

Hurmm nak cakap Alkisah as Mr. Mama tu tak la, tapi Alkisah memang tolong My Wife buat kerja rumah bila Alkisah offday. Alkisah kerja shift, kadang kadang hari korang kerja, Alkisah cuti, Bila korang cuti, Alkisah plak kerja. 

Cuma, Alkisah tak la Mr Mama sejati, sebabnya, kalau time offday, Alkisah akan hantar Sofea kat rumah baby sitter, then baru Alkisah boleh berkebun, kemas rumah, ampai baju dan sebagainya. Kalau ada Sofea, memang tak jalan kerja rumah Alkisah. Kalau settle kerja rumah, petang petang skit baru Alkisah ambik Sofea kat rumah baby sitter, baru Alkisah boleh bagi tumpuan sepenuhnya kat Sofea sambil lepak depan tv layan kartoon. Kalau tak, Sofea suka merayap rayap round satu rumah, susah mau jaga.

***

Harap jangan berpandangan negatif pada Mr. Mama

Selalu Mr. Mama akan buat kerja rumah senyap senyap

Bila Si Isteri balik rumah,

Tengok rumah dah bersih

Cuma Si Isteri hanya perlu masak makan malam untuk Mr. Mama

***


Kalau Alkisah jadi Mr. Mama, Bapa Alkisah jadi apa? Mr.Opah..

Oh My English..

***





8 Blogger kasi response. .

keli menari Author
June 14, 2012 at 11:16 PM

Mr Opah ? Hehe . Leh buat drama ni.

Reply
June 14, 2012 at 11:45 PM

mr mama sangat dihargai sebenarnye hahahhah....terutamanya time anak tak sihat...ganti2 sorang keje, sorang cuti...hahhahah

Reply
June 15, 2012 at 12:07 PM

gooo go gooo mr. mama :D

Reply
fatin hanani Author
June 15, 2012 at 7:15 PM

HEHE...ok lah...Fatin suka la kalau laki rajin tolong isteri kat rumah..
Kalau Fatin kawin nnt..arap bakal suami Fatin pun jenis suka tlg hihi...** tinggi angan2 tu haha
Xdak salah pun jadi Mr.Mama..Lagi bagus adalah sebab saling ringan kan beban suami isteri :)

Reply
missnadira Author
June 16, 2012 at 3:03 PM

Hahaha. Mr Opah. Comel je..tapi best ape..lari dari stereotype..tak salah..the hubby helps out with the houseworks..for me seems lebih gentleman..and mostly the wife akan sngt appreciate...and the kids xdelah rasa jauh dengan daddy dia kan..for me there's nothing wrong being Mr Mama..:P

Reply
Hanif Idrus Author
June 16, 2012 at 8:56 PM

Lelaki zaman sekarang tak kisah buat kerja wife ini...
aku pun sama...hhehhehe

Reply
Al Kisah Author
September 11, 2012 at 3:02 PM

tu laa pasal :^D^:

Reply
Al Kisah Author
September 30, 2012 at 7:55 PM

betul tu..

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...