Thursday, April 22, 2010

Nasi Goreng Seafood ala Italy


***

Bahan-bahannya:

* Sayur:
1/4 biji - Lada Benggala
1 biji - Cili Merah atau Lada Merah kalau orang johor cakap
5 biji - Bendi (haruslah direbus)

Sayur-sayur ini boleh dipotong mengikut kretiviti anda.

* Seafood:
Sotong
Udang

Udang kalau boleh dikopek kulitnya, manakala sotong boleh di cincang 14 kalau anda mahu.

* Nasi (ikut berapa ramai orang anda nak jamu)
* 2 Biji Telur (ini kena tengok berapa yang anda ada)

Cara caranya:
1 - Masukkan minyak ikut sesuka hati anda.
2 - Agak agak minyak dah panas, masukkan perencah Adabi beberapa paket yang anda suka.
3 - Bila bau dah naik sampai jiran sebelah cakap "Ermmm sedapnya bau". Baru anda masukkan semua seafood yang telah disediakan.
4 - Tunggu sampai seafood masak elok. Maka boleh lah anda masukkan nasi ke dalam kuali.
5 - Gaul nasi sehingga sebati sampai tiada kesan putih putih pada nasi.
6 - Jangan lupa masukkan telur ye. Pecahkan 2 biji telur ayam ke dalam kuali bersertakan sos tiram dan sos cili sesedap rasa.
7 - Akhir sekali masukkan sayur sayur yang telah penat anda potong tadi.
8 - Gaul Nasi Goreng sampai ianya masak.

Patang Larang: Anda dilarang menyanyi ketika memasak nasi goreng ini.

Resipi ini adalah hak milik http://saedramadhan.blogspot.com/ sebab aku baru try masak 15 minit yang lalu. Selamat mencuba.

***

1 Blogger kasi response. .:

Aiza Momoe Author
April 24, 2010 at 7:45 PM

lenkali bawak masa migration...aku dgn fizah bole jadik tester ko...

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...