Thursday, November 29, 2012

Kuah & Nasi Durian

***

Seriously, Alkisah dah lama tak makan durian.
Ini semua gara gara my wife tak suka dan tak tahan bau durian.
Alkisah plak jenis tak kisah, kalau ada, Alkisah makan, kalau tak der, tak kempunan pun.

***

Beberapa miggu lepas, parent Alkisah datang ke rumah.
Diorang bawa satu tupperware besar penuh dengan isi durian
Bila masuk rumah, memang bau dia "Tak Hingaattt"

***


"Aik mak, durian dalam tupperware"

"A'a, mak beli kat RnR, suruh orang tu kopekkan, then isi letak dalam tupperware"

"Oo macam tu pun boleh ke?"

***

Bila dah lama tak makan,
Jadi amik la beberapa ulas makan secukup rasa.
Memandangkan  isi durian ni still banyak
Jadi mak Alkisah nak buat kuah durian

"Hang p beli mak santan setengah kilo, gula merah, lepas tu pi petik daun pandan."

"Tapi mak, pokok pandan kat belakang rumah kan dah mati"

"kalau cam tu p beli la.. kalau ada jual"


Bahan-bahan
Isi durian
Santan pekat
Air
Secubit garam
Gula (mak alkisah pakai gula merah)
Daun pandan

Cara-cara
masukkan kesemua bahan...gunakan api yang sederhana...
kacau sehingga mengelegak ( jangan tinggalkan kuah sentiasa kacau agar santan tidak berkepala )
Antara 15-25min ( jgn pulak smpi pecah minyak nnti kuah jdi xsedap )...tutup api Sedia utk dihidangkan

sumber dari myresipi.


Kuah durian ini sangat sodap kalau dimakan dengan roti gardenia, roti bangali, roti jala, roti canai atau roti nan.. (roti yang dihighlighted tu yang alkisah pernah try, bab roti lain... alkisah blom try)

***

Itu baru kuah durian,
Kalau dulu, masa Alkisah kecik kecik
Bapa Alkisah suka buat nasi durian

Bahan-bahan
Nasi
Isi Durian
Santan
Garam dan Gula

Cara-Cara
Gaul nasi dan isi durian sama rata.
tuangkan santan dan taburkan sedikit garam dan gula secukup rasa
Gaul gaul gaul bahan sehingga sesedap rasa
lepas tu Ngap..

***

Last but not least,
Selamat mencoba
&
Selamat berDurian

14 Blogger kasi response. .

November 29, 2012 at 10:32 AM

kalau mkn dgn lempeng panas lagi sedap,hihihi

Reply
miss jijie Author
November 29, 2012 at 12:06 PM

adoiiiii sedapnya... cek baru kenduri durian isnin lps... tp tgk kuah durian ni terlioq sungguh aihhh! hehe

Reply
AyueJean Author
November 29, 2012 at 4:20 PM

AJ bukan penggemar durian tegar.....
paling banyak 3-4ulas je....
Kalau kuah durian lalu jugaklah nak hadap... =D

Reply
Zila Zainal Author
November 29, 2012 at 5:03 PM

cham laa dgn apa pun.. mesti sedap. dulu kat umah mak suka makan durian gitu je dgn nasi. tenyeh2 ngap. haish.. sodapp

Reply
Cik F Author
November 29, 2012 at 8:07 PM

Sedaplah pulakkkkk!!!!

Reply
Jna marcello Author
November 29, 2012 at 8:56 PM

buah lain plssssssssssssssss ;c
sedihh laa kemana sahaja durian...

Reply
Al Kisah Author
November 30, 2012 at 7:45 AM

yeza.. tapi alkisah tak pernah makan dengan lempeng lagi

Reply
Al Kisah Author
November 30, 2012 at 7:46 AM

amboi, mesti heaven p kenduri durian..

Reply
Al Kisah Author
November 30, 2012 at 7:50 AM

:^D^: kuah durian cicah roti nyum nyum

Reply
Al Kisah Author
November 30, 2012 at 7:53 AM

tu la pasal.. nasi durian.. terbaik toqq :^D^

Reply
Al Kisah Author
November 30, 2012 at 7:57 AM

sodap wokk

Reply
Al Kisah Author
November 30, 2012 at 7:57 AM

tgh musim.. nak buat guana.. :^D^:

Reply
miss jijie Author
November 30, 2012 at 9:22 AM

heaven sgt.... kenyang durian sampai hujung tahun ni. hehe

Reply
Al Kisah Author
December 8, 2012 at 10:40 AM

tu laa pasal durian runtuh sangat sangat nie

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...