Thursday, May 16, 2013

Survey Motor

***

Thank to AJ and Malaymale sebab kasi response pasal Motor.

Akceli, aku tengah survey motor untuk Bapaku.

Yela, tahun depan dah nak pencen, katanya.

Tambah Bapaku lagi, pakai motor senang nak ke surau.

***

Apa lagi, aku sakat Bapaku suruh beli moto KTM Duke 200.

Pergh!!.. aku tak boleh bayang kalau Bapaku berkain pelikat naik moto tu.

Surely nampak muda.

***

Bapaku tanya pendapat aku pasal motor Scooter.

Aku cakap, "Ok je, memang sesuai bawa ke surau nanti. "

Bapaku tanya lagi, perbedaan antara Honda PCX150 dengan SYM VTS 200.

Pergh susah nie..

Aku blur dan terus buat research.

Seriously, aku bukan tahu sangat bab bab motor nie.

apatah lagi bawa motor pun terkial kial.

Tapi Scooter, tarak hal.. sonang je..

Start , press dan terus jalan.



Cantik dan versatile:
Honda PCX150

Power:
SYM VTS 200 
mungkin sebab cc tinggi

Harga:
SYM VTS 200
harga lebih kurang PCX cuma CC tinggi skit.

Kesimpulannya:
Bapaku lebih tertarik dengan SYM VTS 200.


***

Nak je aku rekemen Bapaku motor Scooter Gilera.

Fuoco 500 or Runner 200



tapi rega, tak hingat la. Boleh beli sebijik kereta Perodua.

Takpun

Scooter GTR 180.



Macam sesuai untuk aku je..

eh motif sudah lari..

Walau apapun, aku nak test drive bila aku balik kampung nanti.

***

11 Blogger kasi response. .

May 16, 2013 at 8:27 AM

Nk share jugak pasai motor SYM 200 nie...sya ada motor nie..beli sebab kerja travel hari2..jarak ulang-alik 120km sehari dari rumah ke tempat kerja.. so dari segi keselesaan mmg bagus la sbb sya naik berdua dgn husbnd..mmg tak dak la rasa penat sangat walaupun perjalanan jauh.. dari segi minyak pun kira save jugak.. purata sehari RM8 jer..

TAPIIIII yang tak bangusnya MAINTENANCE SANGAT TINGGI! sya mmg servis ikut time..paling mahal sya pernah kena bayar utk servis adalah RM600+.. rasanya servis kereta pun tak semahal tue kan.. huhuhu.. tapi nak buat mcmna sya lebih pentingkan keselesaan utk travel hari2 ke tempat kerja..

tue experience sya la.. terpulang pada awk.. mmg motor sym nie bagus..sebab tak banyak ragam..cuma kos nak maintain la mahal sikit..harap dapat membantu..;p

Reply
May 16, 2013 at 8:41 AM

wow

Reply
Al Kisah Author
May 16, 2013 at 4:13 PM

Wow..thank for sharing..info sgt berguna dari pengguna sym vts 200.. aku rasa sgt jimat kalu aku tunggang pergi kerja shah alam -cyberjaya.. save minyak..cuma duit saving kena prepare utk service.. tapi still berbaloi..takpe..bapaku nak p surau x sampai sekangkang gergasi..mungkin ok kot..

Reply
Al Kisah Author
May 16, 2013 at 4:14 PM

Weee

Reply
AyueJean AJ Author
May 17, 2013 at 11:22 AM

pada AJ better SYM ni...
Sebab kawan AJ ada pakai dan kitorang pun memang plan nak beli ni lepas dah bosan naik superbike dan scram.....
Perjalanan jauh memang selesa lah, jimat pun jimat.....
Service dia memang agak tinggi....
Tapi berbaloi sangat.....
Sepanjang dia pakai, motor tak penah lagi meragam katanya....

Reply
Al Kisah Author
May 21, 2013 at 9:40 AM

bapa aku dah beli... wehuu nanti boleh test drive..

Reply
May 21, 2013 at 10:32 PM

kalau setakat nak pegi surau beli moto kriss je bro, senang jaga. jaga minyak hitam je.
scooter klu belting dia putus, masak wooooo :-)


tapi klu dah beli SYM tu ok je, rezeki bro jugak boleh test drive.. hihi

Reply
Al Kisah Author
May 24, 2013 at 9:06 PM

tau takpa.. kriss aku dah merasa.. pas nie try sym plak la..

Reply
Hazim Jr Author
March 13, 2014 at 1:30 PM

Pcx150 ok x utk long distance???

Reply
Puteri Ernie Author
December 20, 2015 at 2:26 PM

Dh guna brp tahun service sampai 600?boleh sharing tak..setiap bulan service tukar apa & buget dlm brp?

Reply
Puteri Ernie Author
December 20, 2015 at 2:27 PM

Dh guna brp tahun service sampai 600?boleh sharing tak..setiap bulan service tukar apa & buget dlm brp?

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...