Thursday, December 13, 2012

Alhamdulillah, Saman Setel

***

Last week Alkisah nak pergi settlekan saman
mana taknye, saman Alkisah ada 5 yang belum bayar since 2007.
2 kereta SAGA
2 kereta MYVI
dan
1 VIOS

Surat memang tak sampai kat rumah, So Alkisah tak tau pun ada saman.
Baru baru ni, kawan kawan saja checkkan saman untuk Alkisah.
Dia bagitau yang Alkisah ada 5 saman.
Danggg...

No worries.. buat bodo dulu..

Then bila nak join company baru nie
Diorang buat background check.
Tetiba kantoi plak kat saman.
Danggg

Nak tak nak kena settle ghak before probation end

How??

Bayarlaaa jawabnye..

So Alkisah try google dan baca blog blog mana tau ada tips.

Alhamdulillah benda yang Alkisah try nie tak menghampakan.

Korang nak tips lagi??
Boleh je Sharing is Caring

Alkisah survey, kalau bayar kat My EG, saman kita kena bayar extra charge RM2.
then diskaun yang diberikan tak seberapa.
Bila call member polis trafik, diorang cakap, susah sekarang diskaun diskaun

Argh!! sudah..

Jadi, Alkisah tekad untuk membayar saman kat kaunter saman di sebuah shopping mall terkenal di Damansara.
Bila nak pergi bayar saman, polis meminta no IC.

Alkisah: Assalamaulaikum, cik saya nak bayaq saman.
Polis: Boleh bagi I.C number

Lepas bagi I.C number, polis tu print out segala saman yang kita ada.
Alkisah check semuanya betul.

Alkisah: So saya nak bayar 2 sama je dulu.
Polis: Meh sini saya tengok.

Polis tu belek belek kertas saman lalu tick semua saman dan letak jumlah yang perlu dibayar.

Polis: Cam ni la, pakcik bagi tempoh seminggu untuk bayar. Settle semua saman.

Alkisah usha punya usha.. kalau macam ni punya price.. I ok only..
Alkisah selamber bayar saman.
Polis tu bagi Alkisah tempoh seminggu untuk settlekan dan bagi resit.

Semenjak dah bayar saman.
Hari hari Alkisah check kat My EG, samaada sama dah setel ke blom.

Alhamdulillah
Hari ini Alkisah check
Saman setel



Morale of the story:

Jangan bawa kereta laju laju
Patuhi peraturan jalan raya
Ada saman bayar

Bayar saman dan cara caranye:
1- Sampai kaunter beri salam, buat muka kesian tapi ikhlas nak bayar saman.
2- Cuba bayar dekat kaunter bayar saman polis/ balai. (boleh check kat sini )
sebab kalau bayar online tak boleh dapat diskaun, then kena lagi xtra rm2.
kalau bayar kat balai/kaunter bayaran saman, insyallah boleh dapat diskaun atas budi bicara. Alkisah tak jamin tapi tak salahkan kita usaha. Ada rezeki, dapat diskaun.
3- Bila dah bayar, jangan lupa ambil nama polis yang kita bayar tu, mana tahu dia perlukan dalam masa seminggu untuk padamkan nama kita dalam list saman.
4- Monitor setiap hari saman kita di dalam My EG.
5- Lepas settle, cakap Alhamdulillah...

***

Selamat Mencoba dan Settlekan Saman
sebelum ia menghantui hidup anda

***

16 Blogger kasi response. .

Anum Author
December 13, 2012 at 2:48 PM

alhamdullilah

Reply
PutriesNoora Author
December 13, 2012 at 3:18 PM

tips berguna!ada satu xsettle ni...haihhh

Reply
AyueJean Author
December 13, 2012 at 4:38 PM

Alhamdulillah....
Buat masa ni AJ tak perlu risau lagi pasal saman ni....
Masa depan mungkin tips ni berguna... =D

Reply
Al Kisah Author
December 13, 2012 at 4:47 PM

:^D^: syukur nikmat..

Reply
Al Kisah Author
December 13, 2012 at 4:47 PM

apa yang tak settle lagi??

Reply
Al Kisah Author
December 13, 2012 at 4:48 PM

bila ada kereta nanti.. hati hati je la..

Reply
Jna marcello Author
December 13, 2012 at 7:02 PM

banyk nye keta...Ed nak saman Na tak??
kot2 nak tolong settle kan ke hahahah ;D

Reply
ELeEa Author
December 13, 2012 at 8:44 PM

Raya cina last year dah settle kan semua...tu pun sbb tak leh nak renew roadtax...this year xchck lg....takutt..hehe

Reply
Al Kisah Author
December 14, 2012 at 9:02 AM

hehe, try pergi je kaunter bayar saman, kenyit mata skit kat abe polis tu.. for sure dapat diskaun.. Year End Sales.

Reply
Al Kisah Author
December 14, 2012 at 9:03 AM

yeka.. so far alkisah dapat je renew roadtax walaupun tak byr saman..

Reply
December 14, 2012 at 7:06 PM

paling perit adalah time nak keluokan duit untuk saman, bayar pon ketaq tangan,haha

Reply
Al Kisah Author
December 21, 2012 at 11:55 PM

tu la pasal.. parah2

Reply
mumu chacha Author
April 4, 2014 at 8:12 PM

diskaun tu dalam brape ?? sbb aq kne saman lebih 2k... tolong bg tips... ta twu da nak bayar cm ner... surat mahkamah da sampai pulakk...aduh....

Reply
Al Kisah Author
April 9, 2014 at 11:15 AM

almost 50% ghak la..try la pergi kaunter polis traffik.. cakap je niat nak bayar..

Reply
Anonymous Author
April 15, 2015 at 7:46 AM

sekali seumur hidup kena saman, and saman dah blacklist. so saman blacklist ni masih boleh settle kan?

Reply
Al Kisah Author
May 16, 2015 at 3:57 AM

boleh settle, tapi nak diskaun aku tak sure.. atas budi bicara la kot..masuk court..

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...