Friday, November 19, 2010

DOS Game

***

Alkisah dilahirkan pada tahun 1983. So masa tu Alkisah banyak terdedah dengan game DOS. Apakah itu DOS?

Mari kita wiki-pe-dia : DOS atau diomputihkan ia dipanggil Disk Operating System, operating systems that dominated the IBM PC compatible market between 1981 and 1995. Ia seperti Windows dan Mac Os, akan tetapi dua dua benda tu masih tidak wujud lagi masa tu.

Masa budak budak, Alkisah tak tahu sangat apsal komputer nie. Alkisah tengok bapa Alkisah dok buat kerja pakai Lotus 123. Habis gempak masa tu Alkisah tengok.

Dulu dulu Alkisah start main game Alleycat (ini bukan penyanyi tu tau), Digger, Tapper dan Frogger. Game game ini wujud sebelum kehadiran Micro Genius lagi.


Alleycat





Digger





Frogger





Tapper






Bila Alkisah usha balik game ni dalam youtube, terasa rindu plak nak main game semua tu balik, rasa nak masuk dalam time machine balik ke zaman dolu dolu.

source : Youtube & Google
***

3 Blogger kasi response. .

atiqah Author
November 19, 2010 at 3:50 PM

Nintendo 16 bit games pon sama.
dia punya lagu yg 16 bit tu memang mengimbau zaman kanak-kanak.
org kate boleh begaduh la kalo main. tak sah kalo tak betumbuk berebut. hahaha.

Reply
Heidi Shafiq Author
November 19, 2010 at 6:47 PM

ha'ah la.. skg yg tinggal juz bricks game je..

Reply
Saed Ramadhan Author
November 19, 2010 at 10:46 PM

Atiqah: haha ed untung, tak payah berebut, sbb ed sorang je main game kat rumah.

Heidi: Sure ada lagi ka? ed nak tolak PS lama. tunggu masa nak angkat new console game after kawen. wehuu

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...