Sunday, August 15, 2010

Kisah Ramadhan #1

***

Sehari sebelum berpuasa, Alkisah bangun pagi lalu muntah muntah. Apahal ntah tetiba muntah waktu pagi, morning sickness ka?. Alkisah pun pelik, nak kata perut masuk angin, semalam Alkisah makan ok je. Alkisah pun buat tak layan muntah muntah ni, Alkisah mandi macam biasa.

Setelah mandi, Alkisah bersiap untuk ke tempat kerja baru. Haruslah wangi wangi dan semart, baru nampak segak bergaya. Turun tangga dari pangsapuri dengan gahnya berpakaian ala ala Exec, tiba tiba ada plak sekor kenari block kereta Alkisah. Jadi satu hal plak Alkisah kena tolak kenari macam pintu laman kat rumah. Alkisah cuba tolak kebelakangan tetapi gagal. "Apahal nie, jangan dia tarik handbreak sudah, nanti Alkisah pergi kerja lambat, rosak reputasi Alkisahnanti", detik hatiku. Alkisah cuba tolak kehadapan, akhirnya berjaya. Alhamdulillah, dapat keluar, tapi efek dia, menangkap otot2 yang kat belakang ni. Sakit dia punya tak hingat, hanya Alkisah sorang saja yang tahu.

Seharian Alkisah di opis menahan kesakitan. Tak sabar rasanya, nak balik rumah, sapu minyak kaler hijau yang tertulis di dada botolnya minyak serai. So far yang tak berapa nak jauh, Alkisah pakai minyak ni memang terbaik. Panas memang panas, alah bisa tegal biasa.

Balik dari Opis, Alkisah ke klinik Nadia untuk checkup, tapi doktornya masuk pukul 8. Ini bakal mengganggu reputasi solat terawikh pertama Alkisah, jadi Alkisah bercadang untuk hold on dulu. Alkisah balik bersiap siap untuk terawikh di Masjid Kuning di Kota Damansara. Alhamdulillah semakin lama Alkisah solat, semakin lega pulak sakit belakang Alkisah ini. Setelah selesai solat, Alkisah pulang lalu menyapu minyak serai kat belakang supaya hilang kesengalan dibelakang Alkisah ini. Selain berdoa untuk sembuh, Alkisah harus berusaha menyembuhkannya.

Esok paginya adalah sahur yang pertama, Alkisah makan nasi dengan telur sweet sour yang dimasak oleh akak Alkisah. Boleh tahan kenyang juga Alkisah makan, lepas nak cover perut seharian Alkisah di opis nanti. Berbalik pada cerita asal, sakit dibelakang Alkisah ni agak lega sedikit. Jadi sebelum pergi kerja, Alkisah mengambil langkah drastik untuk menempet Salonpas kat belakang. Alhamdulillah sekarang sengal sengal itu tidak Alkisah rasa lagi. Kini Alkisah berpuasa dengan gumbira, tiada lagi kesengalan yang melanda dibelakang Alkisah ini.

***




2 Blogger kasi response. .

August 23, 2010 at 2:46 PM

ed, ko dok mane???

Reply
Saed Ramadhan Author
August 23, 2010 at 4:50 PM

aku dok kota damansara seksyen 4. aku tau ko dok d'rimba. aritu aku jumpa ammar masa g terawih. nape nak ajak berbuka kat rumah ka?

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...