Wednesday, February 18, 2015

Tips: Ketiak berpeluh meleleh-leleh

***

Aku memang punya masalah ni, cepat berpeluh walaupun lepas mandi.Sudah pelbagai deodorant aku cuba yang stick, melekit, cair, semua tak jalan. Kalau nak berpeluh, meleleh jua.

Bila terbaca entri dari Dianarashid.com :ketiak basah?? cuba 5 cara atasinya buatkan aku nak cuba,

1-jangan makan makanan pedas
Ini makanan kegemaran, memang susah nak elak.

2-Sapu limau nipis .
Cuma potong limau dan gosok kan kat ketiak ketika mandi.cara ni juga akan buat ketiak lebih cerah.


Wahh.. kalau baru shave ketiak, gosok pula dengan lipis nipis.. mau menjerit dalam bilik air nanti.

3-Baking Soda

Banyak jugak fungsi baking soda ni. salah satunya mengurangkan peluh di ketiak. satu sudu besar soda + air 1 sudu, sapu pada ketiak.awalnya ketiak akan menjadi sedikit kering, lama kelamaan ianya akan ok..

Boleh try nie, my wife home baker, mesti dia ada Baking Soda.

4-Cuka Epal
Sapu cuka epal 30 minit sebelum mandi. cuma ambil kapas,celup dalam cuka epal dan sapu kat ketiak.

Mahal tak Apple Vinegar ni?? kalau mahal sia-sia je beli semata-mata nak letak kat ketiak. huhu

5-Tepung Jagung
Rasanya semua rumah ada tepung jagung kan? cuma sapu sedikit tepung jagung pada ketiak. buat masa hari cuti sambil2 dok kat rumah je tau..heheh

Ini tepung ok, agak murah, boleh try. Mengikut secara logik akal, bila berpeluh, kena pulak melekat dengan tepung, mau jadi kering dan keras teung tu. Mungkin tepung jagung ini dapat menyerap peluh. Bile dalam keadaan cuaca panas jadilah ia Ketiak goreng tepung. Hehe.. kalau letak bedak sejuk tak boleh ka??


Apa-apa je lah, nanti aku cuba satu-satu, tengok yang mana lebih mujarab.


***

8 Blogger kasi response. .

February 18, 2015 at 3:05 PM

mihmihmih part tak tahan sapu limau tuh..mmg jerit arr..

Reply
ewanthology Author
February 18, 2015 at 8:37 PM

saya pulak jenis susah nak berpeluh, main futsal pun skit je kuar peluh.

Reply
CikMai Author
February 18, 2015 at 9:26 PM

Pakai tawas ok kot...

Reply
Al Kisah Author
February 19, 2015 at 1:19 AM

try la dulu.. nak tau jerit ke tak..

Reply
Al Kisah Author
February 19, 2015 at 1:20 AM

hebat tuan.. kena minum air masak banyak ni

Reply
Al Kisah Author
February 19, 2015 at 1:21 AM

apakah tawas?? yang aku tau Tabung Warisan Anak Selangor je..

Reply
Amanina Mads Author
February 19, 2015 at 4:06 PM

wahhh tepung jagung? hahaha semuanya guna bahan dalam masakan

selamat mencuba :)

Reply
ma ❥ Author
February 20, 2015 at 1:01 AM

Kalau x mujarab gak petua2 ni. Cbe cr kat guardian "perspirex".. Tp agak mahal banding ngn petua2 kat atas tu... Tp bagus hilang peluh ... Kering jee ketiak

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...