Sunday, August 23, 2009

Tak percaya??

Aku kebingungan bila dapat tahu sejarah Hang Tuah. Tidak aku sangka Hang Tuah, Along kepada 5 beradik Hang iaitu Hang Jebat, Hang Lekiu, Hang Lekir dan Hang Kasturi adalah bukan berasal dari tanah melayu. Memang tidak masuk akal. Kekuatan 5 beradik ini bersamaan kekuatan ala-ala Power Ranger pada zaman kesultanan melayu melaka pada abad ke-15 telah pun termaktud dalam cerita hikayat Hang mengatakan bahawa mereka berasal dari tanah melayu.

Kehenseman, Kemachoan dan Ketereran mereka menjadi iguan setiap permaisuri, puteri-puteri, dayang-dayang, anak dara sunti sekitar melaka, mak dara, janda-janda dan mak datin ketika itu. Mereka adalah nadi ke-jantan dan menjadi idola kepada setiap remaja yang ada pada zaman kesultanan melayu melaka.

Mereka juga Hero negeri melaka yang sanggup bertaruh nyawa demi keselamatan negeri melaka.

Kini, asal usul mereka telah pun dikenal pasti. Mereka berasal dari utara rupanya. Kenapa tak percaya ka??. Layan video kat bawah..









semua video nie berasal dari youtube

Ramai lagi Hang dekat utara ni dan list kat bawah adalah di-antaranya:
-Hang Pi Mana
-Hang Sapa
-Hang Lolaq
-Hang Dok Saja
- dan ramai lagi..

detik hatiku: apa-apa je la

2 Blogger kasi response. .

August 23, 2009 at 11:51 AM

sbnrnya ade 6 adik beradik, tp yg sorg ni low profile skit.

Hang Buah.

Peace.

Reply
Saed Ramadhan Author
August 23, 2009 at 12:29 PM

Tasha: ada lagi satu Hang Lupa, Hang Kebun..ehh nie dah kira 2 Hang dah nie..ramai betui keturunan Hang nie..

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...