Monday, February 18, 2013

Mata Silau

***

Alkisah selalu mengalami penyakit mata silau kalau drive waktu malam
terutama sekali bila balik dari kerja.

Seiously sangat menganggu bila Alkisah drive waktu malam,
Lampu lampu jalan oren nampak berbintang bintang

Di opis, Alkisah akan mengadap PC lebih kurang 11jam sehari.
Alkisah memang tak pakai spek, so far, alhamdulillah, Alkisah tidak mengalami masalah rabun jauh/dekat.
Pernah juga Alkisah check mata 3 tahun lepas, tapi tak lah tinggi sangat. masih dalam keadaan ok.
Tapi kali ni macam menjadi jadi.

Alkisah dah terfikir, adakah dah tiba masanya Alkisah kena beli spek anti-silau atau makan vitamin mata?

How?

Google punya google punya google
cari pasal mata silau
So far tak der pun Alkisah jumpa yang betul betul core yang boleh atasi mata silau.

Hurmm..

Tapi tak per

Alkisah cuba cara ini

Vision Therapy Eyewear RM63 dan Daiso Eye Coolant  RM5

Alhamdulillah.. berkesan
Tiada lagi masalah silau, bila pulang dari kerja waktu malam.

Kesimpulan yang Alkisah dapat dan pelajari:

1. Sehari lebih kurang 11 jam Alkisah mengadap PC, jadi mata akan jadi letih.
2. Bila mata letih, balik plak waktu malam, mata Alkisah akan stress nak memandang jarak hadapan dengan pacaran lampu jalan oren.
3. Bila mata stress, jadi Alkisah pun jadi stress lalu kena kecikkan mata.
4. Bila Alkisah kecikkan mata, maka terciptalah lampu jalan berbintang bintang yang sangat menganggu

Jadi:
 Alkisah cuba gunakan Vision Therapy Eyewear ketika mengadap PC / menonton TV.
(ada peraturan nak pakai eyewear nie, jangan sesuka hati pakai tau)
apa apa hal korang rujuk kat http://www.thebatesmethod.com/

&

Kalau esoknya Alkisah kerja atau balik kampung waktu malam,
Alkisah akan guna Eye Coolant, supaya mata Alkisah dapat cukup rehat dan cepat pulih dari keletihan.

***

Siapa yang belajar Medic / doktor pakar mata
Kalau cara Alkisah ini memudaratkan atau salah, sila habaq mai?

Sekian

***

4 Blogger kasi response. .

AyueJean AJ Author
February 18, 2013 at 3:35 PM

Yang Daiso punya eye coolant tu best... =D

Reply
February 18, 2013 at 3:37 PM

oooo :)

Reply
Al Kisah Author
February 18, 2013 at 5:19 PM

Yup..murah dah best bila dipakai..

Reply
Al Kisah Author
February 18, 2013 at 5:19 PM

Bulat..

Reply

Post a Comment

Cer komen skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...